På utsidan: ingen större skillnad. På insidan: ett betydligt bättre klimat för både arbetsmiljö och plånbok.
Det K-märkta Melkerhuset i centrala Västerås har fått en ny, betydligt mer energieffektiv glasfasad – och framöver slipper de anställda i huset dessutom frysa på vintern.
Hela 1783 fönster, fördelade över nio våningar. Det är långt ifrån ett fönsterbyte av standardmodell som EKLUNDS GLAS – med medarbetarna Tobias Sundström, Fredrik Eriksson och Markus Broman i spetsen –
har genomfört åt Castellum i Västerås.
Det ikoniska Melkerhuset på Kopparbergsvägen har fått 60-talsfönstren utbytta mot moderna 3-glas och isolerade profiler med bruten köldbrygga.
– Projektet löpte på bra trots att merparten av jobbet genomfördes under pandemiåren. Eklunds Glas var förutseende och handlade upp materialet innan leveransproblem och prishöjningar blev verklighet. I slutändan var det anledningen till att vi lyckades hålla budgeten för projektet, säger Hans-Ola Linus Björklund, teknisk förvaltare på fastighetsbolaget Castellum, ägare av Melkerhuset.
ORDNING PÅ LEVERANSER OCH KÄLLSORTERING
Han berättar vidare om bakgrunden till fönsterbytet och den brokiga bygglovsprocessen.
– Energibesparingen var den enskilt största faktorn, fönstren hade ju över 60 år på nacken, med det fanns dessutom PCB* i fogarna, vilket var ytterligare ett starkt incitament för att byta, säger Hans-Ola Linus Björklund och fortsätter:
– Eftersom huset är K-märkt blev det lite omständligt med bygglovet. Vi tog nog fram tio olika provfönsterrutor, i olika nyanser, innan kommunen godkände utseendet. Att bytesuppdraget gick till Eklunds Glas berodde mycket på tidigare goda erfarenheter.
– Eklunds Glas är professionella. De har ordning på allt från leveranser till källsortering av demonterat glas och PCB-rester. I ett projekt av den här digniteten är sådant avgörande.
EN INVESTERING SOM BETALAR SIG
En grundlig energikartläggning, utförd 2017, visade att ett fönsterbyte i Melkerhuset skulle minska det totala säsongsbundna värme och kylbehovet med cirka 640 MWh per år. Värmeförlusten från de gamla fönsterpartierna var nämligen hög, framför allt vintertid.
– Det var ganska dragit från en del fönster och vi fick en del klagomål på att folk som satt nära ytterväggen frös på vintern. De gamla fönstren var dessutom överkantshängda, så det gick inte att eftermontera tätningslister på ett effektivt sätt i dem. Inför fönsterbytet upprättades en energibesparingskalkyl, avseende värmeförlust under vintersäsongen, där den gamla fönsteruppsättningen jämfördes med nya fönster med betydligt bättre Uw-värde**. I rena kronor skulle fönsterbytet innebära energibesparingar i mångmiljonklassen.
– Med den siffran i åtanke räknar vi med att investeringen ska ha betalt av sig på cirka 35 år, lite beroende på vad som händer med energipriserna förstås, avslutar Castellums tekniske förvaltare Hans- Ola Linus Björklund.
Fakta Melkerhuset
Ett monument över industrialiseringen av Västerås. Så beskrivs Melkerhuset, en gång i tiden en av landets mest moderna byggnader – och en symbol för Aseas framgångar. Det K-märkta huset är totalt elva våningar högt, mark- och maskinrumsvåning inräknad. När det 112 meter långa, 18 meter breda och 35 meter höga huset byggdes – under åren 1957-1960 – monterades glasfasaden av Nordiska Kompaniets (NK:s) verkstäder i Nyköping. Under byggnaden finns tre ytterligare källarvåningar, varav en inrymmer en komplett biograf.
* PCB är ett samlingsnamn för giftiga och svårnedbrytbara ämnen, som sedan 1930-talet använts inom industrin och byggbranschen, bland annat som mjukgörare i olika typer av fogmassa och isolering. ** Uw-värde, eller U-värde, är ett mått på isoleringsförmåga. Värdet anger hur mycket värme som passerar genom en kvadratmeter av materialet vid en viss temperatur. Ett fönstret med Uw- eller u-värde 1,2 eller lägre klassas som ett energifönster.
Senast uppdaterad 18 augusti 2023