I centrala Lund ligger Maria Magle – ett medeltida kvarter där Granitor förvandlar en gammal universitetsbyggnad till bostäder. Murpoolen är totalentreprenör för en omfattande renovering och samarbetar där med tre bolag inom Fasadgruppen. Eftersom fastigheten bär på en tusenårig historia, måste hantverket utföras med varsam hand och ett stort kunnande.
Maria Magle i Lund
ORMEN PÅ KVARTERET Maria Magle har i princip sett likadan ut under århundranden – och de gator som begränsar kvarteret har alla medeltida ursprung. Kvarteret uppfördes inte långt efter Domkyrkan i Lund och mellan 1100- och 1550-talet stod här en kyrka – vars kyrkogård var i bruk ända in på 1800-talet. Den pampiga tegelbyggnaden uppfördes på 1860-talet, efter att Lunds universitet hade beslutat att man skulle bygga en del av kemiska institutionen här. Byggnaden var sedan i universitetets regi ända fram till 2016, då företagsgruppen Granitor köpte fastigheten som vid det laget hade stått tom i två år.
– Granitor ska bygga lägenheter och Murpoolen har utsetts till totalentreprenör för en omfattande renovering av fasaden samt invändiga mur- och putsarbeten, säger Marcus Biosca, som är arbetsledare på Murpoolen. Till vår hjälp har vi tre av våra systerbolag, närmare bestämt Malmö Mur & Puts, Cortex Facaderens & Membran samt Helsingborgs Fasad & Kakel.
Marcus Biosca, arbetsledare på Murpoolen, inspekterar de gamla innerväggarna i trä. Notera det murade valven i bakgrunden.
K-MÄRKNING FÖRPLIKTIGAR
Renoveringen startade våren 2022 och beräknas vara klar under 2023. Arbetet har organiserats på så vis att Cortex har ångtvättat såväl plåttak som fasad samt fräst fogarna i fasaden. Helsingborgs Fasad & Kakel har fogat om fasaden samt gjort en invändig putsning av källarplan, bottenvåning och övervåning. Murpoolen har i sin tur stått för stora murningsarbeten invändigt samt viss murning utvändigt medan Malmö Mur & Puts har murat om fastighetens skorstenar.
– Eftersom det är en kulturbyggnad, har vi fått tydliga instruktioner kring hur vi ska gå tillväga och vilka material vi ska jobba med i syfte att bevara det gamla utseendet. Bland annat har vi fått använda den gamla tekniken åsfog vilket har varit häftigt, berättar Marcus.
GRUND FRÅN 1200-TALET
Under renoveringen har Marcus och hans kollegor verkligen fått känna historiens vingslag. Det mest talande exemplet är att man från källaren har kunnat se spår av den äldsta delen av kyrkogrunden. Den härstammar från 1200-talet och är alltså tusen (!) år gammal. På vinden finns också originalplank bevarade med smidda spikar – och i hela byggnaden finns stora fina tegelvalv.
UTMANANDE KONSTRUKTION
Eftersom fastighetens olika delar är byggd under flera tidsepoker, har det varit förenat med en viss oförutsägbarhet för hantverkarna. Ju längre de har kommit i sitt arbete, desto fler överraskningar har dykt
upp. Marcus ger ett exempel:
– Vi hade fått i uppgift att foga om skorstenarna, men när vi väl kom upp på taket insåg vi att de var i så dåligt skick att de behövde muras om. Totalt har vi plockat ner och murat om 26 skorstenar, exakt som de såg ut från början. Skorstenarna har även bulkats om av en underentreprenör. Logistiken på de medeltida gatorna har också inneburit en del utmaningar.
– Byggnaden ligger mitt i centrala Lund och gatorna är trånga och i stor utsträckning enkelriktade. Men tillsammans med Granitor har vi löst situationen på bästa möjliga sätt. Vi känner varandra sedan tidigare och de är en uppskattad samarbetspartner till oss, säger Marcus.
SMIDIGT SAMARBETE
Att fyra systerbolag får möjligheten att gemensamt ombesörja en stor renovering, underlättar i alla led.
– Tack vare våra olika kompetenser har vi kunnat ansvara för det här projektet tillsammans. Det är smidigt att tillhöra samma koncern eftersom vi jobbar mot samma mål och kan lita på varandra fullt ut. Dessutom har vi extra kompetens att tillgå inom Fasadgruppen om vi behöver ett bollplank. Det är verkligen inspirerande att få vara en del i ett så här unikt projekt, säger Marcus.
När hela fastigheten är renoverad kommer den inrymma 24 bostadsrätter varav tolv i bottenplan och tio i ovanplan – samt två etagelägenheter. Granitors tanke är att ta vara på Maria Magles kulturhistoria och samtidigt utveckla nya moderna bostäder av dagens standard. Inflyttning beräknas till julen 2023.
DIRK SCHWINKENDORF, MURARE PÅ MALMÖ MUR & PUTS
”Jag och min kollega Simon Egermayer har murat om skorstenarna. Efter att tegelstenarna hade rivits ner och rengjorts, byggde vi upp skorstenarna igen. Vi använde de gamla tegelstenarna av svenskt format och adderade hydrauliskt kalkbruk – precis som man gjorde förr i tiden. Eftersom skorstenarna är så stora har de uppemot 15 rökkanaler invändigt, vilket innebar att vi fick mura upp skiljeväggar inuti dem. Det är trevligt att ha fått vara en del av den här renoveringen, i en fastighet som är den del av Lunds historia. Jag tycker det är fint att man väljer att bevara det gamla utseendet – och för oss hantverkare är det givande att få använda oss av gamla tekniker.”
SYLVESTER TANG, ARBETSLEDARE PÅ HELSINGBORGS FASAD & KAKEL
”Vi har fogat om nästan hela fasaden och så är vi nu i full gång med att putsa invändigt. På fasaden fick vi jobba med åsfog, vilket innebar att vi fick tillverka specialslevar som passade till tegelstenarnas fasade kanter. Det tar 2–3 gånger längre tid att foga på det sättet, men resultatet blir väldigt fint. Precis som Dirk och Simon jobbade även vi med hydrauliskt kalkbruk för att bevara det gamla utseendet.”
HOLGER SCHULTZ, VD PÅ CORTEX FACADERENS
”Vi har använt en mycket effektiv ångtvätt när vi har tvättat fasaderna, i syfte att bevara patinan och det ursprungliga utseendet. Med ångtvätten lyckades vi rengöra allt organiskt material på ytan och dessutom få bort det svarta kladdet från föroreningar. För att uppnå ett ännu mer enhetligt utseende använde vi oss även av silktvätt, en form av blästring. Den möjliggör att kontrollera graden av rengöring ytterligare. Vi kunde då tona ner de mörkaste områdena så att de harmoniserade med de ljusa, vilket gjorde att vi kom väldigt nära originalutseendet.”
Senast uppdaterad 08 februari 2023