För Jesper Kolbrand, murare på Karlssons Fasadrenovering, var steget till att utbilda sig till murare inte så långt med tanke på att muraryrket sträcker sig flera generationer bak i tiden.
Muraryrket har alltid varit mycket respekterat, men Jesper tror att de flesta har för lite koll på vad det egentligen innebär att vara murare.
"För mig, min syster och bror var yrket ett naturligt steg med tanke på att både min pappa, farfar och farfars far har arbetat som murare. Jag har på nära håll fått se fördelarna med yrket, vilket jag tror man annars lätt missar, berättar Jesper".
En arbetsdag ser väldigt olika ut och som murare arbetar man både med murning och putsning, antingen i nyproduktion eller renovering av en fasad. En normal arbetsdag för en murare startar kl. 07:00 och slutar kl. 16.00. Ibland inträffar det att man får arbeta på en annan ort och då fördelas 40 timmars arbetsveckan på 4 dagar istället, och man är ledig på fredagen.
Just nu är det fasadmurning som Jesper ägnar sig åt.
"Det är många olika delar när man murar en fasad, vilket gör det väldigt roligt och varierande. Det krävs noggranna förberedelser, så att allt blir rakt, rätt uträknat och i lod i slutändan. Mycket av arbetet sker för hand, det finns inga maskiner som löser hela förloppet utan det är äkta hantverk, säger Jesper".
Genuint hantverk
Varje fasad är unik, vilket innebär både olika utmaningar och moment beroende på fastighetens karaktär. Byggnadernas fasader är utformade med olika typer av tegel- och murningsvarianter. Murförband är namnet på de olika tekniker för hur man ordnar tegelstenarna på fasaden och det finns en stor mängd olika murförband beroende konstruktion och estetik. Utöver det så kan man ha flera olika typer av utsmyckningar på murverket som varierar utseendet.
Jesper har arbetat som murare i 8 år och trivs jättebra med sitt arbete och känner stor stolthet över sitt yrke.
"Det bästa med arbetet tycker jag är att man får arbeta fysiskt och vara med att skapa ett hantverk som kräver både teknik och kunskap. Det färdiga resultatet beror i högsta grad av murarens yrkeskunskap och individuella förmåga, vilket är extra roligt".
Rolig och varierande arbetsmiljö
Arbetskamraterna är många och arbetsteamen varierar beroende på omfattningen och vilken typ av arbete som ska göras. Ibland arbetar man med samma personer i flera månader och ibland blir det olika arbetsteam på veckobasis.
Yrket innebär även mycket frihet, men alla behöver ta sitt ansvar så att man både arbetar hållbart och levererar hög kvalitet i rätt tid.
"Vi har väldigt bra arbetsmiljö och jag tycker att vi har väldigt roligt på byggena. Vi har bra gemenskap och skojar mycket, vilket bidrar till bra en bra företagskultur, vilket även får de tunga dagarna att flyta på bra, menar Jesper".
Jespers råd till dig som funderar på att bli murare
Tycker du om att arbeta med kroppen och skapa med dina egna händer som kräver kunskap och teknik, så är murare ett fantastiskt yrke. Det är utmanande och varierande samtidigt som man gör avtryck och känner stolthet över det man åstadkommer.
Fakta om yrket
* Yrket är ett hantverk och ett av de få yrken kvar där gamla metoder lever vidare.
* Du börjar alltid som lärling.
* Det är en fördel om du gillar att arbeta fysiskt och inte är rädd för att ta i med kroppen.
* Det är en fördel om du är händig och gillar att skapa något med dina egna händer.
* Du behöver vara ansvarstagande.
* Det är fördel om du kan tänka dig att arbeta på annan ort i vissa projekt.
Kort om Jesper
Namn: Jesper Colbrand
Utbildning: Lärlingsprogrammet som murare/fasadputsare på gymnasiet.
Yrke/Titel: Murare/Fasadputsare
Anställd sedan: 2014
Antal år inom yrket: 8 år som anställd men började min praktik 2011.
Ålder: 27 år
Familj: Mamma, pappa, bror, syster och sambo.
Intressen: Spela trummor och golf.
Roligaste projektet: SAAB i Karlskrona.
Bästa med jobbet: Att få jobba med ett riktigt hantverk som syns mycket.
Vill du vara med på vår resa och bidra till ett hållbart samhälle med vackra fasader? Skicka in en ansökan till: info@fasadgruppen.se
Utbildning murare
För att bli murare kan du gå gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller en vuxenutbildning. Du kan också vara traditionell lärling hos ett företag som ger dig grundutbildningen samtidigt som du läser de teoretiska ämnena på distans.
Senast uppdaterad 09 november 2022