Fasadgruppen har idag publicerat bokslutskommuniké för 2022.
VD Pål Warolin sammanfattar året och fjärde kvartalet:
"2022 har på olika sätt varit ett exceptionellt år, och utvecklingen i fjärde kvartalet var i mångt och mycket likartad med året som helhet – hög organisk tillväxt och något lägre marginal på grund av framför allt kostnadsinflationen på material. Samtidigt har kassaflödet fortsatt att stärkas och uppvisar ett mer normaliserat mönster än tidigare i år. Sett till helåret har vi trots de utmaningar som funnits lyckats växa med nära 70 procent, med en justerad EBITA-marginal nära vårt långsiktiga finansiella mål. Vi har stärkt erbjudandet på alla befintliga marknader och etablerat oss i Finland. Med runt 50 verksamheter i gruppen är vi den klara marknadsledaren i Norden, men med fortsatt stor potential att växa.
Omsättningen i det fjärde kvartalet uppgick till 1 385,1 MSEK, en ökning med 62,5 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Den organiska tillväxten var 20,4 procent och den förvärvade tillväxten 42,1 procent. Den justerade EBITA-marginalen uppgick till 9,0 procent i kvartalet och till 9,5 procent för helåret. Det operativa kassaflödet var säsongsmässigt starkt i kvartalet och för helåret 2022 förbättrades kassakonverteringen jämfört med 2021. Vi fortsätter att lägga fokus på lönsamhet och kassaflödeshantering bland våra dotterbolag.
De volatila och höga elpriserna har gjort energieffektivisering till en allt viktigare komponent för fastighetsägare, och återbetalningstiden på en investering i exempelvis ny tilläggsisolering eller energifönster har kortats betydligt. Till detta ekonomiska incitament förväntas även ett ökat politiskt tryck: i närtid förväntas nya EU-omfattande minimistandarder för energiprestanda att introduceras, vilket kommer kräva en kraftigt ökad renoveringstakt. I tider där el börjar bli en bristvara och rop på nya energikällor hörs är det viktigt att också arbeta med att minska förbrukningen. Byggnader står för en väsentlig del av energianvändningen i Norden, och till skillnad från nya kraftverk som kan ta många år innan de byggts och tagits i bruk, kan energirenoveringar göras här och nu.
Trots oron för lågkonjunktur och fortsatta räntehöjningar ser vi en bra takt på nya projektförfrågningar. Vi vet från tidigare nedgångar i ekonomin att fastighetsägare generellt sett inte skjuter på planerade fasadunderhåll, eftersom det kan innebära fler och dyrare åtgärder längre fram i tiden. Även våra dotterbolag med inriktning mot nyproduktion får många förfrågningar och orderböckerna är lika stora som vid samma tidpunkt förra året. Sammantaget speglar detta fasadmarknadens underliggande stabilitet med låga ensiffriga tillväxttal över tid. Det centrala är att ta sig an rätt projekt och att leverera med kvalitet."
Hela rapporten finns tillgänglig på: https://bit.ly/3YlXdmN
Senast uppdaterad 14 februari 2023