Två av tre elever upplever att det är svårt att välja gymnasium. För Hanna Söderman och Abdalla Adil var
beslutet självklart – hantverksyrket lockade mer än något annat.
– Redan som väldigt ung hade jag bestämt mig för att inte sitta på något tråkigt kontor när jag börjar jobba. Jag vill göra saker som man ser gör skillnad direkt.
Det säger Hanna Söderman om anledningen till att hon valde Bygg- och anläggningsprogrammet på Järfälla Gymnasium. Efter det första gymnasieåret bestämde hon sig för mur och puts som inriktning, vilket hon inte heller har ångrat.
– Jag har alltid varit noggrann av mig och gillar att pilla med saker för att hitta olika lösningar, och det får du verkligen göra inom mur och puts. Sen kände jag väl också att jag var bra på själva hantverket, vilket gav en extra kick. Möjligheterna till jobb var också en faktor som spelade in valet.
– Redan nu har jag faktiskt en visstidsanställning där jag jobbar tre dagar i veckan. Vi har ju bygglektioner tre dagar i veckan, och då fick jag använda dem till att vara ute i arbetslivet för att lära mig på plats. Företaget jag jobbar för har även visat intresse för att anställa mig efter studenten, så det känns väldigt bra.
Kärlek vid första ögonkastet
Abdalla Adil läser Byggprogrammet med inriktning plåtslageri vid Distra Gymnasium. Han instämmer med Hanna om de goda jobbmöjligheterna som hans gymnasieval innebär.
– Det finns inte så många plåtslagare i Sverige, så jag tror att det finns stora chanser att få jobb direkt efter utbildningen.
En hantverksutbildning var en självklarhet för Abdalla, men plåtinriktning fanns överhuvudtaget inte i hans tankar till en början.
– Innan jag började utbildningen visste jag inte ens att det fanns ett yrke som heter plåtslagare. Men under första året har vi fått testa olika inriktningar i treveckorsperioder och då blev jag helt förälskad i plåthantverket. Vi fick lära oss verktygen och bland annat göra fönsterbleck, vilket var väldigt roligt. Så plåt blir absolut mitt val till årskurs två.
Vad tror ni behöver förändras för att locka fler ungdomar till hantverksutbildningar?
– Jag tycker att man bör öka motivationen för tjejer att välja dessa utbildningar. När jag var ute bland skolor och på gymnasiemässor så kändes det som att det pratades mest till killarna och ibland var det brist på omklädningsrum för tjejer. Sådana detaljer kan absolut förbättras, säger Hanna.
– Eftersom plåtslageri är ett ganska okänt yrke, är det inte heller så många som vet att det finns utbildningar för det. Jag får ofta förklara för mina vänner vad en ”plåtis” gör, så där kan nog både branschen och skolorna marknadsföra sig mer och bättre, säger Abdalla.
Tre vägar till muraryrketFör att bli murare kan du gå gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller en vuxenutbildning. Du kan också vara traditionell lärling hos ett företag som ger dig grundutbildningen samtidigt som du läser de teoretiska ämnena på distans. För att få yrkesbevis ska du ha arbetat cirka 6000 timmar och därefter visa att du klarar de teoretiska och praktiska kompetensproven.
Bygg- och anläggningsprogrammet (gymnasium)
Företagslärling (BYN)
Vuxenutbildning (Movant)
FAKTA
Hanna Söderman
Läser: Tredje året på Bygg- och anläggningsprogrammet
Framtidsmål: Jobba på ett mindre företag där man får varierande arbetsuppgifter.
Abdalla Adil
Läser: Första året på Bygg- och anläggningsprogrammet
Framtidsmål: Vidareutbilda mig för att sedan jobba inom plåt och så får vi se vart vinden bär mig.
Senast uppdaterad 23 augusti 2023